Vad ska man tänka på när man skaffar labrador?

Jag tänkte gå igenom lite snabbt vad som är viktigt att tänka på om man har bestämt sig för att skaffa labrador. Det finns egentligen massor man måste tänka på, men här kommer tre frågor som är bra att ställa sig.

Är labrador rätt ras för mig?
För det första måste man förstås veta att man har valt rätt ras. Oavsett variant så behöver labradorer hyfsat mycket motion och de behöver också så använda hjärnan. Har du tid och lust att ge hunden det den behöver?

Vilka mål har jag?
Fundera över vad du vill ha ut av ditt hundägande. Vill du ha en hund mest för sällskap, vill du jaga, vill du ställa ut? Välj den typ som passar dig bäst. Showlabben är mer av en renodlad sällskaps- och utställningshund, men behöver ändå motion och aktivering. Jaktlabben har mer motor och vill syssla med jakt eller liknande aktivering för att bli nöjd. Dual purpose är ett mellanting.

Vilken uppfödare ska jag välja?
När du har bestämt dig för vilken typ av labrador du vill ha gäller det att hitta en bra uppfödare som fokuserar på att få fram friska och sunda hundar, både när det gäller det fysiska och det mentala. Kontrollera till exempel HD- och ED-status på föräldradjur och släktingar. Att besöka uppfödare och träffa deras hundar kan ge mycket, men kom ihåg att alla pratar gott om sin egen uppfödning – det gäller att vara kritisk. Är det en jaktlabbe du vill ha bör du också se hur föräldradjur och släktingar gått på jaktprov för att få en uppfattning om hur valpen kan bli.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *