Spårning med Webley

skogenRedan när Webley var en liten valp märkte jag att han hade talang för att använda sin näsa. Han följde självmant spår i skogen och han nosade gärna upp godis och leksaker som jag gömde. Jag började ganska tidigt att lägga korta spår åt honom med en liten belöning i slutet, och ju äldre han blev desto mer avancerade blev spåren. Webley är nu så duktig att vi kan spåra i de flesta miljöer, både på mjukt och hårt underlag.

Det börjar med att jag går en sträcka och låter sedan spåret vila en stund. Det kan vara allt från en kvart till 24 timmar. En bra hund måste kunna gå spår som är olika gamla, för spåret ändrar sig hela tiden. I början finns där massor av doftmolekyler och spåret är brett. Då kan hunden också känna av doftmolekyler som faller av spårläggarens kläder, kropp o.s.v., och det blir även doft av exempelvis brutna växter och annat och man rör sig i naturen. Ju längre tiden går desto mindre doft finns det kvar och desto smalare blir spåret. Spåret påverkas förstås också av vädret, som temperaturskillnader, vind, frost, regnskurar o.s.v., och även av andra människor och djur som rör sig över spåret.

När spåret har vilat så länge som jag tycker så får Webley följa det, och ibland lägger jag också ut apporter i spåret som han ska markera genom att lägga sig ner. Det är verkligen en rolig aktivitet som man kan utveckla i det oändliga med olika underlag, liggtider, störningar, vinklar, sträckor, vem som går spåret o.s.v. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *