Spår i stadsmiljö

Hårda spår är mer utmanande för en hund än spår som går till exempel i skogen eller på en gräsmatta. Anledningen till det är att doftmolekylerna inte fastnar lika lätt på ett hårt underlag. Dessutom försvinner de snabbare, till exempel av vind eller regn, och ofta rör det sig också fler människor där man lägger hårda spår. För en spårhund av toppklass är det inga problem att följa en människas doft över till exempel ett övergångsställe trots att det kanske har gått 50 andra människor där, men krävs mycket träning för att bli så bra. Och det måste också finnas rätt motivation för hunden att spåra.

Webley är duktig på att spåra, men det finns fortfarande väldigt mycket som vi har kvar att lära oss. Det är det som är så roligt med spår! En riktigt vass spårhund kan till och med följa en människa som korsat en annan människas väg och bytt skor med denne. Det är helt otroligt. Jag vet inte hur långt jag och Webley kommer att nå, men det är inte heller det viktiga. Det viktiga är att vi har roligt tillsammans.

Igår blev det ett spår i stadsmiljö som följde en trottoar en bit och gick sedan över en parkeringsplats och förbi ett köpcenter. Väldigt mycket störning med andra ord, i form av människor och bilar som gått och åkt kors och tvärs över spåret, men Webley löste det bra. Jag la också in några underlagsskiften så att vi både fick med asfalt och gräs. Ett väldigt lyckat spår!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *