Hundbiten!

Som hundägare kommer man ganska säkert att bli hundbiten någon gång, och då syftar jag på oavsiktliga bett. Man kan förstås också ha otur och bli biten av hund som faktiskt biter med flit, till exempel av rädsla eller aggressivitet, men det är trots allt ganska ovanligt hos ”vanliga” hundägare. De oavsiktliga betten är desto vanligare och händer främst under lek. Nu beror det förstås på hur vild ens hund är, men har man en hund som tycker om att ha dragkamp så är risken ganska stor att dina fingrar kommer att komma emellan förr eller senare, även om hunden inte menar det. Det har hänt mig flera gånger, och även om de flesta av de här betten är ganska harmlösa så händer det också ibland att det blir blodvite.

Har du stelkrampsvaccination?
Som hundägare kan det vara bra att se över sin stelkrampsvaccination. Stelkramp får man av bakterier som finns i smuts och jord och ett vanligt sätt att smittas är att ett sår kommer i kontakt med den bakterie som orsakar stelkramp. Hundmunnar är inte de allra renaste, och har du lite kamplek med en jordig snörboll som slutar i ett oavsiktligt bett som blir ett blödande sår så kan det finnas en risk att du får stelkramp. Symptomen på stelkramp är okontrollerade muskelkramper som i värsta fall kan leda till svårigheter att andas, och det kan man dö av. Har man drabbats av stelkramp är det därför viktigt att man får vård snabbt.

vaccin

När behövs vaccinering?
Stelkrampsvaccin har länge ingått i det svenska vaccinationsprogrammet och det betyder att de flesta är vaccinerade mot stelkramp. Det är dock viktigt att veta att effekten avtar med åren. Beroende på hur många vaccinationer man fick som barn kan skyddet vara borta efter 10-20 år. Även om skyddet har ”gått ut” är det i Sverige väldigt ovanlig att drabbas av stelkramp, men ett fåtal fall sker varje år. Är man osäker på om ens stelkrampsvaccination fortfarande gäller kan man kontakta sjukvården som normalt har de uppgifterna. Den vanligaste biverkningen av stelkrampsvaccin är svullnad och irritation runt vaccinationsstället och man kan även få feber. Allvarligare reaktioner mot stelkrampsvaccin är mycket ovanliga (källa: Svea Vaccin).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *