Hundars fantastiska luktsinne

Hundar hjälper oss människor på många sätt. De kan vara våra ögon som ledarhundar, de kan vara en hjälpande hand som servicehundar och de kan larma när de känner av att ägaren är på väg att få till exempel ett epilepsianfall eller när blodsockernivån på en diabetiker blir för hög eller för låg. Hundens främsta redskap är dess nos, och det har vi dragit nytta av på många sätt. Med hjälp av hundar kan vi hitta narkotika, sprängämnen, minor och andra förbjudna eller farliga ämnen, och vi kan hitta människor som har gått vilse eller försvunnit på land, i vatten, i snö eller i rasmassor. Hundarna kan till och med hjälpa oss att hitta cancer, läs mer om det här.

Alla hundar har bra luktsinne, men för att en hund ska bli en bra spårhund eller sökhund gäller det att det finns motivation. Hunden ska inte fråga sig varför den ska göra det här – den ska tycka att det är roligt och vilja göra det. Om ni har sett teveprogram från till exempel flygplatser där de använder hundar för att hitta narkotika och andra förbjudna ämnen så har ni kanske sett att hunden får en massa beröm och belöning när den markerar något. För hunden är det ju inte blodigt allvar utan en lek, och det är så man måste träna hunden för att bygga upp motivationen.

Labradorer är väldigt samarbetsvilliga, och det i kombination med en skarp nos gör dem perfekta för att hjälpa människan med diverse uppdrag. Webley är till exempel en riktigt bra spårhund, och även om vi bara gör det som en hobby så skulle han garanterat vara till stor hjälp om vi till exempel deltog i sökandet efter en försvunnen människa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *