Brorsans nya jobb

Jag måste bara berätta hur stolt jag är över min bror som har skolat om sig mitt i livet och tillbringat åtskilliga timmar i skolbänken för att följa sin dröm att bli arkitekt. Nu jobbar han med det han drömde om ända sedan han var liten men som han inte vågade satsa på när han skulle välja utbildning efter gymnasiet. Då pluggade han istället till fritidsledare, och även om han trivdes med det så kunde han ändå aldrig släppa tanken på att bli arkitekt. Så en dag bestämde han sig bara för att det var nu eller aldrig, gav upp tryggheten i en fast anställning och satte sig i skolbänken igen. Och nu har han nått målet på resan. Jag är så glad för hans skull!

En miljard saker att tänka på
En av anledningarna till att jag är så imponerad av just yrket arkitekt är att det verkar så ofantligt svårt och invecklat. Själv skulle jag aldrig klara av att ha den pressen och det ansvaret som det innebär att rita ett hus. Det är ju inte bara att sätta ditt väggar och tak lite som man känner för, utan man måste ju veta typ allt om byggnadskonstruktioner och sådant så att man gör ett hus som fungerar i praktiken, och som samtidigt har en snygg design. Tänk till exempel att man ritar ett hus som när det byggs inte orkar bära sin egen tyngd. Allt sådan måste man ju ha koll på, även om det förstås också är ett samarbete mellan olika personer som är proffs på sin sak.

metron

Min bror har bland annat berättat att man anlitar företag som mäter olika saker för att räkna ut exakt hur man ska göra och vad man inte ska göra. För sättningsavvägningar kunde man till exempel få exakt och detaljerad mätteknik med Metron Miljökonsult som är en firma som är proffs på mätning och vibrationer, och som då mäter innan byggstart och sedan kontinuerligt under entreprenaden. Fascinerande tycker jag, även om jag egentligen inte fattar så mycket av det. Men jag tycker att det är roligt att lära mig och det roligt att lyssna på brorsan som har blivit så otroligt duktig och kunnig om hela den här komplicerade processen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *